18 Juli 2018
Velkommen til Ørelæge Jette Bønneland Madsen

Saltvandsbehandling i næsen

Formålet med saltvandsbehandling i næsen er at fugte slimhinderne i næsehulen. På den måde kan man også opløse skorper og fjerne støv, ligesom man kan mindske den ubehagelige tørhedsfornemmelse, som personer med tørre slimhinder oplever.
Hvis man ønsker at rense næsen, og ikke kun fugte slimhinden, er det vigtigt, at man bruger meget  vand. Som en tommelfinger regl kan man sige, at man skal bruge lige så meget vand til at vaske næsen, som man vil bruge til at vaske hænder.

Blanding
Saltvandsblandingen kan laves ved at opløse ½ teskefuld køkkensalt i en kop lunkent vand fra vandhanen. Det er ikke farligt at putte mere eller mindre salt i - den anbefalede mængde vil blot føles mest behagelig for de fleste.


Næsehorn
Ved længere tids behandling kan det være en god ide at bruge et "næsehorn", som er en effektiv kande til næseskylning udviklet af yoga-folket. Se nærmere om "næsehorn" på www.yogaprosess.com. Denne behandling kan anbefales ved langvarig behandling.

Spray
Nogle synes bedre om spray, hvor man puster saltvandet op i næsen. De kan købes færdige på apoteket, en nem men lidt dyrere løsning.
 
Hvor meget saltvand skal jeg bruge ?
En tommelfinger regl siger, at du skal bruge lige så meget saltvand til at rense din næse som, som du skal bruge til at vaske fingre.

Behandling op til 3 gange daglig vil være passende, men det er individuelt og meget forskelligt.

Der er ingen bivirkninger ved saltvandsbehandling i næsen.